Op dinsdag 16 juli vond in de Schouwburg Amstelveen de Cyber Security Summit plaats, een evenement voor ondernemers die wij organiseerden in samenwerking met PVO Amsterdam-Amstelland, OA Amstelveen, gemeente Amstelveen en gemeente Aalsmeer. Deze bijeenkomst kwam voort uit de dringende noodzaak om ondernemers bewust te laten worden dat cybercriminaliteit, die momenteel 60% van alle criminaliteit omvat, voorkomen kan en moet worden. En dat bedrijven en organisaties stappen moeten nemen om zichzelf te beschermen. Identiteitsfraude, oplichting, phishing en ransomware zijn allemaal vormen van cybercriminaliteit die aanzienlijke schade kunnen veroorzaken, en steeds meer ondernemers, ook in het MKB, worden ermee geconfronteerd.
De avond werd geopend door burgemeester Tjapko Poppens van de gemeente Amstelveen, tevens vicevoorzitter van de Veiligheidsregio en Platform Veilig Ondernemen regio Amsterdam-Amstelland. Onder leiding van Janine Oudeman van Platform Veilig Ondernemen, sprak burgemeester Poppens zijn vreugde uit over de grote opkomst van ruim 90 deelnemers en benadrukte het belang van bewustwording en preventieve maatregelen.
Een van de aanwezige ondernemers deelde haar ervaringen met digitale criminaliteit en legde uit hoe makkelijk je slachtoffer kunt worden en ook hoe adequaat handelen van de bank grotere schade gelukkig heeft kunnen voorkomen. Vervolgens gaven security professional Erik de Jong en journalist en presentator Thijs Zeeman inzicht in de nieuwste ontwikkelingen en dreigingen op het gebied van cybercriminaliteit, zowel door onbekenden als bekenden. Ze boden ook praktische informatie en tips om ondernemers beter te beschermen tegen digitale bedreigingen.
Richard Thesing van Veritas ICT Services B.V. informeerde de deelnemers over de IT-beveiligingsmogelijkheden die zijn bedrijf biedt, waardoor ondernemers beter in staat zijn hun digitale omgevingen te beschermen.
De avond werd op een gezellige manier afgesloten met een drankje en een hapje, waar nog lang werd nagepraat over de verstrekte informatie en tips. Al met al kijken we terug op een zeer geslaagde en informatieve bijeenkomst, die de deelnemende ondernemers handvatten heeft geboden om zich beter te wapenen tegen cybercriminaliteit.
Hieronder 5 acties om vandaag nog mee te starten:
- Inventariseer kwetsbaarheden
Inventariseer de ICT-onderdelen, kwetsbaarheden en maak een risico-analyse. Bij risico’s kijk je naar beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid. - Kies veilige instellingen
Controleer de instellingen van apparatuur, software en netwerk- en internetverbindingen. Pas standaardinstellingen aan en kijk kritisch naar functies en diensten die automatisch ‘aan’ staan. - Voer updates uit
Controleer of apparaten en software up-to-date zijn. Installeer beveiligingsupdates direct. Schakel automatische updates in zodat je apparaten en software voortaan altijd draaien op de laatste versie. - Beperk toegang
Definieer per medewerker tot welke systemen en data toegang vereist is om te kunnen werken. Zorg dat toegangsrechten worden aangepast als iemand een nieuwe functie krijgt of bij de onderneming vertrekt. - Voorkom virussen en andere malware
Er zijn 4 manieren om malware te voorkomen: Stimuleer veilig gedrag van medewerkers, gebruik een antivirusprogramma, download apps veilig en beperk de installatiemogelijkheden van software.Wil je meer weten over deze vijf tips? Bezoek dan de website van Digital Trust Center.
Nieuwsbrief PVO Amsterdam-Amstelland
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, trainingen en bijeenkomsten? Of tips ontvangen over hoe je jouw onderneming het beste kunt beschermen tegen (cyber)criminaliteit? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief van het PVO.
Alsnog gehackt?
Speciaal voor ondernemers is de Hackhelpdesk in het leven geroepen voor gratis eerste hulp bij cybercrime. Dus ben je alsnog geconfronteerd met cybercriminaliteit? Ga dan direct naar hackhelpdesk.nl om te kijken wat je direct kan doen om meer schade te voorkomen.
Foto’s zijn gemaakt door: Stefanie Maas-de Boer